Temperatura ochładzania wiatrem

Temperatura ochładzania wiatrem (Wind Chill Temperature – WCT) jest wskaźnikiem biometeorologicznym, dostarczającym informacji o intensywności ubytku ciepła jaki następuje z ciała człowieka przy danej prędkości wiatru.

Pokazuje on temperaturę odczuwaną przez organizm ludzki, w wyniku jednoczesnego oddziaływania temperatury powietrza i wychładzającego wpływu wiatru.

Wskaźnik ten stosowany jest przede wszystkim w warunkach zimowych, przy prędkości wiatru powyżej 1 m/s. Najbardziej przydaje się wszędzie tam, gdzie występują duże prędkości wiatru – np. w górach. i na morzu. Z jego pomocą można określić ryzyko wystąpienia odmrożeń, niebezpiecznego wychłodzenia organizmu, lub oszacować niezbędną dla danych warunków izolacyjność odzieży.

Interpretacja wskaźnika WCT

WCT większe niż -10°C

niewielki stres chłodu
niewielki wzrost poczucia dyskomfortu

WCT od -25 do -10°C

zimno
brak komfortu cieplnego, odsłonięta powierzchnia ciała marznie, ryzyko hipotermii przy niewłaściwej ochronie i dłuższej ekspozycji

WCT od -45 do -25°C

mroźnie
ryzyko powstania odmrożeń, należy kontrolować dłonie, stopy, nos, uszy i inne nieosłonięte części ciała, ryzyko hipotermii

WCT od -60 do -45°C

bardzo mroźnie
poziom ostrzegawczy, nieosłonięta skóra zamarza w ciągu kilku minut, poważne ryzyko hipotermii

WCT poniżej -60°C

warunki ekstremalne
bezpośrednie niebezpieczeństwo, warunki zewnętrzne zagrażają życiu, nieosłonięta skóra zamarza w ciągu 2 minut

Uwaga - wskazania przedstawione powyżej dotyczą osób ubranych odpowiednio do panujących warunków. W przypadku osób ubranych zbyt lekko, negatywne skutki, takie jak hipotermia, a w temperaturze ujemnej również odmrożenia,  mogą wystąpić już przy niewielkim stresie chłodu.